Eteriska oljor

Bakom alla goda dofter i tvåleriet finns hårt arbete. Att använda eteriska oljor i tvål är en sann konst och svårare än själva tvålhantverket! Endast vissa oljor överlever förtvålningsprocessen och där ingår tyvärr inte citrusfrukter. Som tur är kan tvålar ändå dofta naturligt av citrus genom eteriska oljor från citrusdoftande växter såsom litsea cubeba, citroneukalyptus och citrongräs. Och det finns många andra dofter och kombinationer att välja mellan. 

Det fina med att använda eteriska oljor som doftsättning är förutom oljornas terapeutiska egenskaper, såklart att man slipper syntetiska och cancerogena doftämnen. Hormonstörande ftalater i parfymer gör doften mer kraftfull. Så för den som är van vid parfymerade tvålar så doftar dessa tvålar mycket mildare. 

Eftersom eteriska oljor är så flyktiga avtar doften och effekten över tid och därför är är mina tvålar färskvaror och bör användas direkt efter lagringstiden. Tvål är till för att användas! De flesta dofterna jag använder sitter kvar mellan 6 månader till ett år. I vissa fall längre. 

En underbar egenskap som eteriska oljor i tvål har är att doften känns under användningen av tvålen, men inte stannar kvar på huden efteråt på samma sätt som parfym brukar göra.

Järna Tvåleri använder endast ekologiska eteriska oljor från Opella och Crearome.