Naturfärger

Jag använder inga syntetiska färgämnen eller micas, som är vanligt även i ekologisk hantverkstvål. Anledningen är dels att jag inte vill släppa ut främmande ämnen och tungmetaller i avloppet och naturen och dels att jag vill lära mig behärska ett relativt outforskat område med naturfärger i tvåltillverkning. 

Den största utmaningen med naturfärger är att få dem att dels överleva förtvålningsprocessen och sedan även bestå över tid. De ger sällan exakt samma resultat från gång till gång på grund av naturens naturliga förhållanden. Färgerna i tvålarna förändras också över tid i takt med förtvålningen och under lagringstiden. De flesta naturfärgade tvålar mår bäst av att förvaras mörkt för att behålla sin färg så länge som möjligt.

De växtfärger jag använder just nu kommer ifrån alkanna (grålila), annatto (gul) och krapprot (röd). De svarta nyanserna kommer från aktivt kol. Vitt får jag genom att använda ett ljust tvålrecept och tillsätta salter. 

Även leror ger vacker färg åt tvålarna och jag använder mig av kaolinlera som är vit, illite som ger gula, rosa och röda nyanser samt av montmorillonite som ger gröna nyanser.

I de produkter som inte klassas som kosmetika använder jag mig även av indigo som ger blåa nyanser och rabarber som ger ljusröda nyanser.