Om att tvätta håret med våra hårtvålar

Att vänja håret vid en helt naturlig hårtvätt kan ta tid. Speciellt om du inte tidigare använt schampotvål, utan någon syntetisk tensidprodukt, såsom schampokaka eller vanligt schampo. Det tar då ett bra tag för hårets sebumproduktion (fettproduktion) att komma i balans. Och du kommer behöva ha tålamod, kanske flera månader. När hårets egna fettproduktion är i balans ska håret inte behöva något balsam för att redas ut, det ska inte bli fett fort och du ska inte heller ha kli eller vara torr i hårbotten (såvida du inte har någon allergi eller hudsjukdom).

Skulle det bli outhärdligt för dig att bara håll dig till denna hårprodukt under invänjningsperioden, använd då det du vill använda i så sparsam mängd som möjligt. En tillsatsfri hårolja är annars helt ok att använda. Använd mycket sparsamt i topparna om du inte är van vid att ha olja i håret, eller mer om du vet att ditt hår bli fint av det.

Hårtvålar som dessa tvättar håret riktigt rent. Om du upplever att det inte känns rent så beror det antingen på att du inte har tvättat på rätt sätt. Har du mycket tjockt eller långt hår kan det vara en utmaning att både komma åt överallt med att tvätta och skölja till exempel. Eller så har du gamla beläggningar som en naturlig tvål inte kan lösa upp. Har du använt balsam och schampon med silikoner så sitter de ofta hårt. Även andra ämnen från stylingprodukter är en utmaning. Det du kan göra då är att ta till en reningskur med bikarbonat - blanda bikarbonat med vatten till en pasta och massera in i håret, låta verka en ett par minuter och sedan skölja ur. Tvätta efteråt med hårtvålen.

Det är en bra riktlinje att bara tvätta håret när det är smutsigt (inte bara fett av överproduktion) - ca var tredje dag till en gång i veckan. Eller såklart oftare om du håller på med smutsiga aktiviteter eller svettas mycket.

Tvätta håret såhär:
  • Har du mycket långt hår så borsta igenom det innan du tvättar det.
  • Skölj igenom håret ordentligt innan du tar tvålen och cirkulerar den över huvudet.
  • Ganska fort får du då upp ett bra lödder som du sedan masserar igenom hela håret med. Hårtvål behöver lite mer mekanisk tvätt än tvätt med en starkare tensidprodukt, så tänk på att massera runt löddret överallt. Men tänk samtidigt på att det är onödigt att trassla till håret för mycket i onödan - börja massagen i hårbotten och gå sedan ut i längderna.
  • Skölj igenom med rikligt med ljummet vatten.
  • Torka håret torrt med handduk och låt det lufttorka.

Surskölj är något som vissa använder sig av efter tvätt med hårtvål och om det är bra eller inte tvistar de lärde. pH-värdet i tvålen är basiskt och vissa hävdar att pH-värdet i håret ska återställas med surskölj. Andra hävdar att det bara stressar håret. Jag rekommenderar inte att använda surskölj till att börja med för att se hur den här tvålen fungerar för dig.

Våra fyra hårtvålar har samma grundrecept som är framtaget för att göra riktigt rent utan att lämna oförvållade ämnen kvar i håret, såsom tvålar baserade på kallpressade fetter eller olivolja kan göra. Alla fyra ger en ganska låg återfettning till håret med en överfettning på 3%. Lockelse har lite mer med 4% överfettning. De fyra varianterna har sedan fått olika tillsatser som är bra för håret på olika sätt:
  • Minimalist - tillsatsfri så när som på kaolinlera och aktivt kol
  • Under - grön lera, äppelcidervinäger och eteriska oljor från bl a rosmarin och tea tree - för en balanserad hårbotten.
  • Lockelse - gul lera, öl, malt och eteriska oljor från bla bergamot och cederträ - för ett frodigt hårsvall
  • Lindas luggtvål - med kaolin och stimulerande eteriska oljor från pepparmynta och rosmarin - för hårtillväxten

Vill du ha lite mer volym och struktur till ditt hår rekommenderar vi dig istället att pröva någon av våra andra tvålar som också är bra för hårtvätt t ex Morgondagg, Cederträ, Tigerlakrits och Zebralakrits.

Har du några frågor om tvålarna så är det bara du hör av dig till oss på info@jarnatvaleri.se